Sok z Mangostanu
-zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu
-bogate źródło ksantonów - naturalnych antyutleniaczy
-stymuluje układ odpornościowy
-zwiększa ruchomość stawów
Mangostan (Garcinia mangostana) uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od tysięcy lat.
Owoc mangostanu, zwany Królową Owoców (Queen of Fruits), dojrzewający w doskonałych warunkach klimatycznych, jest niezwykle smaczny i bogaty w wiele cennych prozdrowotnych składników. Zawiera m.in. minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo), enzymy, witaminy (B1, B2, B6, C), a przede wszystkim antyutleniacze (ksantony, polifenole, katechiny).
Mangostan uważany jest za najbogatsze w naturze źródło antyutleniaczy zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności wychwytywania wolnych rodników tlenowych (tzw. ORAC) owoc mangostanu zdecydowanie wyprzedza inne naturalne antyoksydanty. Ma więc istotny wpływ na zespół czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Dodatkowo zwiększa odporność immunologiczną organizmu, zwiększa ruchomość stawów, wspomaga naturalną dietę.
|