SUPLEMENT DIETY Na ziemi znajdują się odległe zakątki, których nie dotknęły skutki rozwoju cywilizacyjnego. Takim miejscem jest m.in. Polinezja, gdzie miejscowa ludność wciąż jest bardziej narażona na kaprysy natury, niż obywatele bogatych społeczności – dlatego też, aby chronić swoje zdrowie, nawet dziś stosują naturalne środki, które pochodzą z „apteki natury”. Morinda citrifolia Ta wiecznie zielona roślina występuje tylko w Polinezji, Malezji, Australii oraz południowo-wschodniej Azji. Jej wysokość sięga 10 metrów. Jednakże to nie ta cecha przykuła światową uwagę, lecz niewiarygodnie bogaty skład jej owocu. Królowa owoców zawiera bowiem 18 różnych aminokwasów, również te niezbędne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Aminokwasy to swego rodzaju „cegiełki” tworzące białka. Zawarte w owocu składniki mineralne, jak np. sód, potas, żelazo, magnez oraz mangan zapewniają organizmowi optymalną ich podaż. Obecność witamin skutecznie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a składniki antyoksydacyjne przyczyniają się do ochrony naszych komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Noni korzystnie wspiera nasz organizm w samoregeneracji. Jednym z najważniejszych składników jest cząsteczka, zwana prokseroniną. Z prokseroniny nasz organizm wytwarza kseroninę, niezwykle pożyteczną dla organizmu, gdyż bierze ona udział w ważnych procesach fizjologicznych. Skutecznie wspomaga komórki oraz prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i hormonalnego. Istnieje wiele sytuacji, które mogą zwiększyć zapotrzebowanie naszego organizmu na kseroninę, ale największy wpływ mają stres oraz zwiększony wysiłek umysłowy/fizyczny. Niewielkie ilości prokseroniny przyjmujemy wraz z pożywieniem, ale poziom jej zawartości w owocach noni jest wyjątkowy. UWAGA! Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
|