Żołędzie (Glandes seu semen quercus) większości gatunków dębów na świecie były używane przez prymitywne kultury jako wspaniałe źródło skrobi, stanowiąc czasem podstawowe pożywienie roślinne, odpowiadające swą rolą ziemniakom we współczesnej Polsce. Z dojrzałych żołędzi produkuje się namiastkę kawy, która ma właściwości lecznicze i dietetyczne. Napój ze proszkowanych żołędzi to środek przeciwbiegunkowy i ogólnie wzmacniający. Praży się je (upala) tak samo jak ziarno kawowe. Zostają wówczas uwolnione od goryczy i garbników, a skrobia zmienia się w dekstrynę. Jest smaczna. Stare księgi mówią: „żołędzie wyłuszczone i zmielone dają napój podobny do kawy, szczególnie skuteczny dla dzieci skrofulicznych, mających wydęty żołądek i zatkanie gruczołów brzuchowych, wzmacniający system limfatyczny i trzewia”.
Kawa zawiera:Skład: prażone żołędzie, cynamon, imbir i kardamon.
|