Oryginalna chińska czerwona herbata Pu-erh
Pu-erh to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych. W Chinach jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ja cesarze chińscy zarówno ze względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Po wielu badaniach zaakceptowana została również w Europie, gdzie doceniono jej szczególne właściwości powodujące utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przywracające prawidłowy metabolizm organizmu. Pu-erh jest herbata czerwona - częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej - fermentowanej i zielonej - niefermentowanej. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao - "Królewskie Drzewa". Herbata Pu-erh zyskuje swój niepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu od blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis - roślina, której liście używane są do produkcji herbat zawiera dużo rożnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E.
Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zawartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające "zlepianiu się" płytek krwi). Ponadto flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające (stabilizatory procesów utleniania), a także odtruwające - wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu-erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh w ilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie - jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż w mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy. Tak więc pijąc codziennie herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają badania SANEPID-u, ponieważ trafiają się niekontrolowane odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą okazać się szkodliwe dla organizmu.
Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. W czajniczku lub w filiżance zalewamy kostkę (3 g) herbaty wrzącą, najlepiej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnic te same liście. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
|
|